Hrob Václava Matěje Krameria na Olšanských hřbitovech opraven

Psal se červenec loňského roku. Mediálním světem proběhla informace, že Správa pražských hřbitovů spustila projekt adopce hrobů slavných osobností, o které se nikdo nestará. Po otevření příslušných internetových stránek jsem mezi záplavou jiných nalezl i hrob Václava Matěje Krameria na Olšanských hřbitovech. V hlavě mi okamžitě naskočilo, že to přece nelze takto nechat. Jeden z nejslavnějších klatovských rodáků a absolventů proslaveného jezuitského gymnázia by měl mít důstojné místo posledního odpočinku.

Rok se s rokem sešel a ve středu 20. srpna 2014 byl opravený hrob včetně informační tabulky „předán“ za účasti klatovského starosty Rudolfa Salvetra široké veřejnosti. Pietní místo v nejstarší části hřbitova tak důstojně připomíná, že zde leží osobnost, která na přelomu 18. a 19. století výrazně ovlivnila dějiny českého jazyka a novinařiny. Město Klatovy spolu se svými obyvateli se tak nemusí stydět, v jakých podmínkách Kramerius odpočívá.

A jaká byla ta roční cesta? Z mého podnětu rozhodla rada města, že se Klatovy stanou adoptivním nájemcem Krameriova hrobu na příštích 10 let a budou o něj pečovat. Zároveň se město finančně podílelo na zásadní opravě a restaurování hrobu. O výsledku se při svých cestách do Prahy může každý přesvědčit.

Pozitivních zpráv není nikdy dost. A je moc dobré vědět, že na své slavné rodáky nezapomínáme.

Lukáš Kopecký

Foto: autor